Måleri

Vi hjälper dig att hitta rätt färgnyans

Vi hjälper dig att hitta rätt färg. När man gör färgval för exempelvis en husfasad finns det en hel del att tänka på. Hur ser den omgivande naturen och bebyggelsen utt, vill du passa in eller sticka ut? Vilken färghistoria har huset? Vilken färg ligger dig närmast om hjärtat? Finns det några begränsningar och regler i området där du ska genomföra ditt måleriuppdrag?

Det är mycket att tänka på, men för att du ska få lite hjälp på vägen så bjuder vi på lite tips om olika fasadfärger och vad man bör tänka på.

Rött

Den klassiska svenska husfärgen som sitter djupt i folksjälen. Vill du nå fram till den perfekta faluröda tonen, välj en ton som drar lite åt gult. Detta gör att traditionella detaljer i exempelvis gult eller gråblått smälter in snyggt. Tänk på att färger ger ett annat intryck på stora ytor än på ett litet färgprov, en färg som rosa riskerar att bli väldigt skrikig på en husfasad.

Grått

Vill du ha en mer neutral ton, välj ett färgprov med en grå nyans. För ett varmare intryck, ta en ton som drar mot beige.

Vitt

Att lyckas med en vit husfasad är inte så lätt som det kan se ut. Ett riktigt vitt färgprov ger ett närmast självlysande och skrikigt intryck på fasaden. För att balansera, välj en vit ton med lite grått och gult i sig. Tänk på att en vit fasad skapar kontrast och sticker ut mot omgivningen. Inget för den som söker anonymitet.

Svart

Svart passar ofta bra på hus med moderna arkitekturstilar. Att lyckas med ett riktigt kolsvart hus är dock svårt, ett hus som vi kallar svart är i själva verket nästan alltid mörkgrå eller mörkbruna. Fördelen med svarta husfasader är att de smälter in i bakgrunden och lyfter fram kontrasterande detaljer på ett trevligt sätt.

Gult

Om du ska måla huset gult, se till att nyansen drar lite år det röda hållet, annars kan fasaden få ett grönaktigt intryck. Alltför klara nyanser ger lätt ett skrikigt intryck. Färgprover bör för bästa resultat ser lite murrigt ut. Bruna detaljer i olika nyanser passa ofta bra på gula husfasader.

Noggranna och effektiva målare med kunden i fokus